Kasza w sosie śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie zaproponowałam swojej rodzinie by przełamać stereotyp, że kasza żle smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
    3 serki topione śmietankowe
    4 czarne oliwki
    10 dag piersi z kurczaka
    2 owoce kaparów w occie winnym
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka masła
    miąższ z dwóch pomidorów
    sól
    pieprz kolorowy

Kasza w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Smażymy na maśle aż się przyrumieni.
  • 2. Dodajemy 3 serki śmietankowe.
    Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając aż się dobrze rozpuści.
    Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ.
  • Kasza w sosie śmietankowym 3. Dodajemy do zawartości rondelka.
    Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy.
    Wrzucamy do sosu, mieszamy.
    Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut. Gotowym sosem polewamy wyłożoną na talerzu kasze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy