Karpatka z zielonym kremem

0 (0 ocen)

Tak wiosennie i bez barwników, zapraszam :)

Składniki:

  • Tortownica 28 cm
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl. wody
    1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
    4 jajka

    Krem:
    400 ml kremówki 30%
    serek rikotta o pojemności 250 g
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    1 zielona galaretka
    1 kopiasta łyżeczka młodego mielonego jęczmienia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karpatka z zielonym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę i energicznie wymieszać ciasto trzymając chwilę na ogniu aby się zaparzyło, wystudzić.
    Przełożyć do miski robota i wyrabiać za pomocą haka do ciasta, wbijając po jednym jajka. Ucierać, aż ciasto zrobi się szkliste.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozprowadzić połowę ciasta.Włożyć do piekarnika, piec 15 minut,potem gdy już wyrośnie i zacznie się złocić z wierzchu zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec jeszcze 30 minut.
    Analogicznie postąpić z drugą częścią ciasta.
  • 3. Krem:
    Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno, dodać serek,wymieszać na małych obrotach, wlać zimną już prawie tężejącą galaretkę , dosypać jęczmień, wymieszać aby się połączyło.
    Wyłożyć na jeden placek przykryć drugim, lekko docisnąć, schłodzić.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Młody jęczmień można pominąć lub zastąpić kilkoma kroplami zielonego barwnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka Śmietanka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2780b1t

To może cię zainteresować