Karpatka z wiśniami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować przy pomocy łyżki cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (25/35 cm.). Piec ok. 25 min. w 210*C. Następnie zmniejszyć temp. do 150*C i piec ok. 15 min. Wystudzić.
2.Krem:
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
3.Ciasto francuskie z wiśniami:
Ciasto francuskie rozłożyć. Przeciąć wzdłuż na 3 - 4 części. Na każdym z kawałków ułożyć wiśnie i zwinąć długie ruloniki.
4.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłoci. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
5.Przełożenie:
Na pierwsze ciasto wyłożyć część kremu. Na krem ułożyć upieczone rulony z wiśniami i przykryć pozostałym kremem. Ułożyć 2 blat karpatki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Malinowe Pocałunki.
Komentarze