Karpatka z wiśniami w cieście francuskim

4.5 (182 ocen)

Tradycyjne i pyszne ciasto w nowej odsłonie :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    5 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    180 g masła lub margaryny
    1 1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    2 opakowania kremu do Karpatki
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    wiśnie (mogą być świeże, mrożone lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Karpatka z wiśniami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować przy pomocy łyżki cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (25/35 cm.). Piec ok. 25 min. w 210*C. Następnie zmniejszyć temp. do 150*C i piec ok. 15 min. Wystudzić.
  • 2. Krem:
    Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • * 3. Ciasto francuskie z wiśniami:
    Ciasto francuskie rozłożyć. Przeciąć wzdłuż na 3 - 4 części. Na każdym z kawałków ułożyć wiśnie i zwinąć długie ruloniki.
  • * 4. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłoci. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwsze ciasto wyłożyć część kremu. Na krem ułożyć upieczone rulony z wiśniami i przykryć pozostałym kremem. Ułożyć 2 blat karpatki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Malinowe Pocałunki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować