karpatka z poziomkową bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto parzone nadziane puszystą bitą śmietaną o smaku poziomek

Składniki:

  • 200 ml wody
    70 g masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    200 g mąki
    5-6 jajek

    400 ml słodkiej śmietany
    galaretka o smaku poziomkowym
    100 ml gorącej wody
    w sezonie około 300 g świeżych poziomek

    cukier puder do posypania karpatki

Karpatka z poziomkową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do do 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • 3. Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozsmarowujemy na blachach do pieczenia. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
  • 5. Po upieczeniu ciasto delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia.
  • 6. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. studzimy.
  • 7. Śmietanę ubijamy. Do ubitej śmietany wlewamy przestudzoną galaretkę i jeśli mamy świeże poziomki.
  • 8. Masą przekładamy płaty ciasta. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Poza sezonem można pominąć świeże owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy