Karpatka waniliowo - czekoladowa z nutą żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Ciasto pozostawić aby lekko przestygło. Wkładamy ciasto do miksera, miksujemy dodając po1 jajku.
Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i ze złoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.
1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus. Masę podzielić na połowę. Jedną połowę wyłożyć na ciasto.
W kąpieli wodnej rozpuścić połowę czekolady, którą dodajemy do drugiej części kremu. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do łyżce czekolady do uzyskania jednolitej masy. Gotową druga część kremu wykładamy na krem śmietankowy, przykrywamy drugą częścią ciasta.
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy konfiturę żurawinową, po czym zdobimy nią karpatkę. Drugą połowę czekolady również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i robimy tak zwane "esy floresy". Gotowe cisato trzymać w lodowce.
Komentarze