Karpatka waniliowo - czekoladowa z nutą żurawiny

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Połączenie wanilii z gorzką czekoladą daje niesamowity smak. Dodatkowo smak ten wzmacniamy żurawiną. Całość to idealne połączenie do fanów słodkości.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto:
    1 szklanka - wody
    ½ kostki - margaryny
    1 szczypta - cukru
    1 szczypta - soli
    1 szklanka - mąki tortowej
    5 - jajek
    Do dekoracji
    konfitura żurawinowa
    gorzka czekolada
    Masa budyniowa
    1 - budyń waniliowy
    ½ l - mleka
    2 - jajka
    1 - żółtko
    1 - cukier waniliowy
    kostka margaryny
    1 szklanka - cukru pudru
    1 łyżka - soku z cytryny
    1 kieliszek - spirytusu
    Połowę tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka waniliowo - czekoladowa z nutą żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka waniliowo - czekoladowa z nutą żurawiny 1. Ciasto:
    Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Ciasto pozostawić aby lekko przestygło. Wkładamy ciasto do miksera, miksujemy dodając po1 jajku.

    Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i ze złoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.

    1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus. Masę podzielić na połowę. Jedną połowę wyłożyć na ciasto.
    W kąpieli wodnej rozpuścić połowę czekolady, którą dodajemy do drugiej części kremu. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do łyżce czekolady do uzyskania jednolitej masy. Gotową druga część kremu wykładamy na krem śmietankowy, przykrywamy drugą częścią ciasta.

    W rondelku na małym ogniu podgrzewamy konfiturę żurawinową, po czym zdobimy nią karpatkę. Drugą połowę czekolady również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i robimy tak zwane "esy floresy". Gotowe cisato trzymać w lodowce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować