1.do garnka wkładamy smalec z margaryną, dodajemy szczypte soli
2.do garnka z tłuszczem dolewamy wodę i stawiamy na gazie a między czasie szykujemy reszte składników
3.po rozpuszczeniu się tłuszczy i doprowadzenia do wrzenia zmniejszamy płomień i dodajemy mąkę po czym energicznie mieszamy aż do uzyskania głatkiej masy
4.po zdięciu z ognia dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy odstawiamy do wystygnięcia masy
5.po ostygnięciu masy dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę
6.dzielimy masę na dwie blaszki i rozmarowujemy ją równo
7.nagrzewamy piekarnik na maksa wstawiamy karpatkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczem przez 35min bez termoobiegu
8.po upływie czasu pieczenia wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy drógą blaszkę i pieczemy też 35min. po upieczeniu przygotowujemy krem budyniowy i przekladamy karpatkę składamy dwie części do siebie i na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji
Komentarze