Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razy wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę.
Ciasto DOKŁADNIE studzimy, musi być zimne.
Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
2.Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, nie ma potrzeby wykładać blachy papierem, ponieważ ciasto nie przywiera :-)
Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
3.Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10-15 minut. Należy pilnować by nam się nie przypiekło za bardzo.
4.masa
3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy,
i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń.
Budyń studzimy.
5.Margarynę 1,5 kostki w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość miksujemy na gładką masę.
6.Masę wykładamy na jeden spód,
przykrywamy drugim,
7.ciasto oprószamy cukrem pudrem i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godzinki.
gotowe
Komentarze