1.Wykonanie ciasta:
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dolewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy ciągle gotując na małym ogniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzone dobrze ciasto przekładamy do miski, wybijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe części i jedną przekładamy łyżką na posmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy łyżką równomiernie. Wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30min. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy na tackę i pieczemy drugą część (postępujemy tak samo jak z pierwszą). Studzimy.
Wykonanie kremu:
Gotujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu. (Jeżeli budynie są bez cukru, to dodajemy go do mleka). Studzimy ugotowany budyń. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej, białej masy. Dodajemy łyżkę budyniu i miksujemy dodając kolejne łyżki budyniu (aż do końca).
Na twardszy blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem przesiewanym przez sitko. Przetrzymujemy w lodówce.
Smacznego!
Porady
Można skrócić czas wykonania ciasta, wykorzystując gotowy krem Karpatka Delecta.
Komentarze