Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto Karpatka na świąteczne uroczystości, bądź do kawy w niedzielne popołudnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
     ¾ kostki masła roślinnego (opak. 250g)
     1 ¼ szklanki mąki tortowej
     1 szklanka wody
     5 jajek (jeśli ciasto będzie bardzo gęste, to dodajemy jeszcze 1 jajko)
    Składniki na krem:
     2 małe lub 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
     1 litr mleka
     ½ kostki masła roślinnego (opak. 250g)
     ¼ szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dolewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy ciągle gotując na małym ogniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
    Ostudzone dobrze ciasto przekładamy do miski, wybijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe części i jedną przekładamy łyżką na posmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy łyżką równomiernie. Wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30min. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy na tackę i pieczemy drugą część (postępujemy tak samo jak z pierwszą). Studzimy.


    Wykonanie kremu:
    Gotujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu. (Jeżeli budynie są bez cukru, to dodajemy go do mleka). Studzimy ugotowany budyń. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej, białej masy. Dodajemy łyżkę budyniu i miksujemy dodając kolejne łyżki budyniu (aż do końca).
    Na twardszy blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem przesiewanym przez sitko. Przetrzymujemy w lodówce.
    Smacznego!

Porady

Można skrócić czas wykonania ciasta, wykorzystując gotowy krem Karpatka Delecta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować