Karpatka

5 (156 ocen)

Klasyka sama w sobie :) Ciasto, które kojarzy mi się z mamą :) Często je robiła. Znikało bardzo szybko. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. wody
    125 g margaryny
    4-5 jaj
    1 szkl. mąki pszennej

    Masa:
    4 szkl. mleka
    3/4-1 szkl. cukru pudru
    6 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 kostki masła
    2 op. cukru waniliowego (2x16 g)
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Ptysie

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od ścianek naczynia (powinna być zbita). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Następnie wbić jajka, miksować około 10 minut do uzyskania jednolitej, gęstej masy (na początku może się wydawać, że masa jest zważona, ale tak powinno być)
  • image-1qjmx07 3. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i rozprowadzić cienką warstwą na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 23x39 cm. Piec około 30 minut w 220st.C do zezłocenia.
  • image-0flamyt 4. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • image-0lb0yai 5. Masa: 3 szkl. mleka zagotować , w reszcie rozpuścić mąki. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
  • image-03rkouh 6. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Porady

Jajka użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować