1.Przygotowujemy ciasto. Jest to tzw. ciasto parzone. Wodę i margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut (do wyrośnięcia garbów i zarumienienia ciasta) i pieczemy w 180st. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
2.Wykonujemy masę budyniową. Gotujemy budyń wraz z cukrami. Następnie odkładamy do wystudzenia. Masło i budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucierany na puszystą masę, stopniowo po jednej łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując na wysokich obrotach.
3.Ciasto karpatkowe przekładamy masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze