Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z moich sztandarowych ciast, udaje się ZAWSZE :) Efektownie wygląda, wspaniale smakuje i wcale nie jest trudne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szkl. wody
    1/2 kostki margaryny zwykłej/masła
    1 szkl. mąki
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania

    Masę karpatkową czasami robię za pomocą Kremu Karpatka Oryginalna Delecty. Najczęściej jednak robię masę budyniową. A oto składniki do niej:

    400ml mleka
    budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 mmasło

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Jest to tzw. ciasto parzone. Wodę i margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut (do wyrośnięcia garbów i zarumienienia ciasta) i pieczemy w 180st. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • 2. Wykonujemy masę budyniową. Gotujemy budyń wraz z cukrami. Następnie odkładamy do wystudzenia. Masło i budyń muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucierany na puszystą masę, stopniowo po jednej łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  • 3. Ciasto karpatkowe przekładamy masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy