Karpataka

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina ją uwielbia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1szklanka wody
    pół kostki margaryny
    płaska łyżeczka soli
    1 szklanka mąki
    4 jajka



    Krem
    2x budyń śmietankowy
    1 L mleka
    2 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1cukier waniliowy
    2x margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Karpataka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto
    Wodę margarynę i sól zagotować, Do wrzącego dodawać stopniowo mąkę i szybko mieszać. Odstawić do przestygnięcia. Gdy ciasto trochę przestygnie dodać 4 jajka i dobrze wymieszać (łyżką lub mikserem).
    Zimne ciato rozłożyć na dwóch brytfankach dobrze posmarowanych margaryną, nakładać cienko i delikatnie. włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika 200C 30 minut każda. Po upieczeniu Fale same się zrobią.
  • 2.
    Krem
    Z litra mleka odlać ok szklankę do miski, dodać do niej cukier waniliowy, 2x budyń, 2łyżki mąki, 4 łyżki cukru i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać zawartość miski i szybko mieszać, chwile pogotować i pozostawić do ostygnięcia. Margaryny utrzeć mikserem, ewentualnie można pokroić nożem na małe kawałki, dodać margarynę do budyniu i całość miksować ok 4 min. (Można dosłodzić krem)

    Przestudzone ciasto przełożyć kremem i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Przed jedzeniem należy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (357 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (357 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować