1.Ciasto
Wodę margarynę i sól zagotować, Do wrzącego dodawać stopniowo mąkę i szybko mieszać. Odstawić do przestygnięcia. Gdy ciasto trochę przestygnie dodać 4 jajka i dobrze wymieszać (łyżką lub mikserem).
Zimne ciato rozłożyć na dwóch brytfankach dobrze posmarowanych margaryną, nakładać cienko i delikatnie. włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika 200C 30 minut każda. Po upieczeniu Fale same się zrobią.
2.
Krem
Z litra mleka odlać ok szklankę do miski, dodać do niej cukier waniliowy, 2x budyń, 2łyżki mąki, 4 łyżki cukru i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać zawartość miski i szybko mieszać, chwile pogotować i pozostawić do ostygnięcia. Margaryny utrzeć mikserem, ewentualnie można pokroić nożem na małe kawałki, dodać margarynę do budyniu i całość miksować ok 4 min. (Można dosłodzić krem)
Przestudzone ciasto przełożyć kremem i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Przed jedzeniem należy posypać cukrem pudrem.
Komentarze