Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ?

  • 60 min

Składniki:

  • 4 filety z karpia
    sól
    pieprz
    250 g cebuli
    2 małe marchewki
    50 g masła
    1 łyżka mąki
    puszka czerwonej porzeczki w syropie
    500 ml czerwonego wytrawnego wina
    listki tymianku
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka cukru
    1 goździk

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
    Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy