Karp po żydowsku

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Już kilka dni przed świętami jest u nas gwarno, bo całą rodziną przygotowujemy dania na wigilię.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5-kg karp
    2 cebule
    marchewka
    garść migdałów
    sól
    pieprz
    cukier
    1 dag żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy i myjemy. Kroimy w 2,5-cm dzwonka.
  • 2. Cebule obieramy. Marchewkę obieramy i myjemy. Razem z cebulami zalewamy 3/4 l wody. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • 3. Do wywaru wsypujemy migdały. Gotujemy 5 minut. Wkładamy karpia i gotujemy ok. 15 minut. Delikatnie wyjmujemy. Wywar przecedzamy, odparowujemy do 1/2 l. Mieszamy z żelatyną.
  • 4. Karpia układamy na półmisku. Dekorujemy pokrojoną w plastry marchewką i migdałami. Zalewamy wywarem. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować