Karp faszerowany pieczarkami

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jesteśmy wielopokoleniową rodziną. Z mężem i 2-letnią córeczką mieszkamy z moimi rodzicami i rodzeństwem. Zajmuję się domem i wychowaniem Paulinki. Gotuję dla wszystkich.

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg karp
    ● 25 dag pieczarek
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 cebule
    ● marchewka
    ● korzeń pietruszki
    ● 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● 2 szkl. rosołu (może być z kostki)
    ● przyprawa do ryb
    ● sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp faszerowany pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp faszerowany pieczarkami 1. Sprawionego karpia myjemy,
    wnętrze nacieramy solą i przyprawą
    do ryb. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy na kawałki. Połowę
    z łyżką masła wkładamy
    do wnętrza ryby, zszywamy lub
    spinamy wykałaczkami.
  • Karp faszerowany pieczarkami 2. Do rynienki lub szerokiego
    garnka wlewamy rosół, dodajemy
    pokrojone warzywa i zagotowujemy.
    Wkładamy karpia,
    wlewamy wino (ryba powinna
    być zakryta płynem), przykrywamy
    i gotujemy na małym ogniu
    20 minut.
  • Karp faszerowany pieczarkami 3. Pozostałe pieczarki podsmażamy
    na maśle. Gdy zaczną
    zmieniać kolor, oprószamy solą
    i pieprzem. Gotową rybę wykładamy
    na ogrzany półmisek, obkładamy
    pieczarkami i wstawiamy
    do ciepłego piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować