Precle powstały na bazie ciasta do serowych oponek. Są troszkę bardziej pracochłonne, ale wyróżniają się kształtem pośród innych karnawałowych słodkości.
Karnawałowe precle serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.
2.Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski.
3.Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość.
4.Z przygotowanych wałeczków formujemy precle. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączamy na papierowych ręcznikach i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
5.Formowanie precli- krótki filmik
https://www.youtube.com/watch?v=sfH7f_OunIQ
Porady
By olej w trakcie smażenia nie przypalał się dodaję po kawałku surowego ziemniaka.
Komentarze