Karnawałowe precle serowe

0 (0 ocen)

Precle powstały na bazie ciasta do serowych oponek. Są troszkę bardziej pracochłonne, ale wyróżniają się kształtem pośród innych karnawałowych słodkości.

Składniki:

  • Na ok 50 sztuk:

    600g mąki pszennej tortowej
    370g białego sera półtłustego
    210ml śmietany kwaśnej 18%
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:
    olej do smażenia (min.1 litr)
    cukier puder do posypania po wierzchu

Karnawałowe precle serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap I 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.
  • Etap II 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski.
  • Etap III 3. Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość.
  • Etap IV 4. Z przygotowanych wałeczków formujemy precle. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączamy na papierowych ręcznikach i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
  • 5. Formowanie precli- krótki filmik
    https://www.youtube.com/watch?v=sfH7f_OunIQ

Porady

By olej w trakcie smażenia nie przypalał się dodaję po kawałku surowego ziemniaka.

Komentarze

Podobne przepisy