karnawałowe faworki z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne karnawałowe faworki dla każdego, kto lubi słodkie wypieki. Delikatne i kruche.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto :
    - mąka pszenna (typ 550): 100 gramów
    - spirytus: 10 mililitrów
    - śmietana (gęsta, nie kwaśna): 3 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 60 gramów
    - proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
    - aromat pomarańczowy : 1 łyżeczka
    - kora cynamonu : 1 sztuka

    do smażenia :
    -olej rzepakowy : 500-800 ml

    do posypania :
    - cukier puder aromatyzowany cytryną lub zwykły : 2 łyżki
    -cynamon mielony ( opcjonalnie) : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe faworki z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki połaczyć, wyrobić ciasto. Schłodzić 30 minut. Rozwałkować na blacie prostokatne placki o grubości około 3 mm. Kroić radełkiem lub nożem prostokaty( 5-6 cm na 2 cm) . Przeciąć każdy prostokąt w środku, ciasto przekładać przez otwór (wywinąć).
  • faworki delikatne i kruche 2. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać korę cynamonu, wrzucać faworki. Gdy nabiorą złotego koloru,odwracać,aby druga strona też się zrumieniła. Odsączyć, posypać cukrem pudrem. Dla zwiekszenia aromatu, warto oprószyć cynamonem.

Porady

Spirytus spulchnia ciasto, zapobiega również nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Można zastąpić go octem. Ja bardzo często dodaję domowy ekstrakt z wanilii, który wcześniej przygotowuję ze spirytusu i lasek wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować