Karmelowy popcorn

4.31 (240 ocen)

  • 30 min

Kto zaryzykował i spróbował tego przysmaku, nie mógł się mu oprzeć.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g nieuprażonego popcornu
    olej
    ¾ łyżeczki soli
    125 g masła
    50 ml miodu
    1/3 łyżeczki sody
    1 szkl. cukru
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.31 (240 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowy popcorn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Popcorn prażymy na oleju, solimy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Masło, miód i cukier wkładamy do dużego garnka i zagotowujemy. Po 7 minutach dodajemy sodę i gotujemy dalej na średnim ogniu ok. 5 minut. Garnek zdejmujemy z gazu, wsypujemy popcorn i szybko mieszamy (karmel szybko zastyga). Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki, posmarowanej olejem (dzięki temu popcorn nie będzie do niej przylegał).
  • 3. Gdy popcorn będzie równomiernie pokryty karmelem, wykładamy go na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po zastygnięciu rozdzielamy poszczególne ziarna popcornu (jeżeli będzie taka potrzeba).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować