Karmelowy popcorn bez pieczenia

0 (0 ocen)

Słodko słona przekąska :)

Składniki:

  • 50g popcornu (ziarna kukurydzy)
    40g masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka miodu
    5 łyżek cukru brązowego (może być biały)
    1 łyżeczka soli

Karmelowy popcorn bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Popcorn przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wsypuję ziarna na rozgrzany tłuszcz z łyżeczką soli i czekam na gotowy popcorn.
    2. W osobnym naczyniu rozpuszczam masło, wsypuję cukier, miód i mieszam do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszając od czasu do czasu czekam aż nasz karmel zbrązowieje, dodaję 1 łyżeczkę sody i mieszam.
    3. Mieszam z gotowym popcornem i przekładam na papier do pieczenia. Rozkładam równomiernie łyżką i odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygnie rozkruszam popcorn gdy zbyt bardzo się pozlepiał.


    UWAGA! Temperatura karmelu osiąga temperaturę do nawet 160 stopni. Nie poparz się!

Komentarze

Podobne przepisy