Ciasto karmelowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C.
2.Studzimy i kroimy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i nasączamy biszkopty.
3.Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
4.Na jeden blat biszkopta wykładamy masą śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem.
5.Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze