Karmelowe cisto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Metoda robienia tego ciasta jest przewrotna, ale warto jej zaufać, bo efekt jest cudowny. Biszkoptowy spód i chrupkie jabłka oblane karmelem to nagroda za poświęcenie kilkudziesięciu minut, na przygotowanie tego ciasta. Wszystko ukoronowane gałką waniliowych lodów, która topiąc się robi pyszny sosik

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kubka mąki
    1/3 kubka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    1/3 kubka oleju
    1/3 kubka mleka
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    1 łyżka masła
    Mała tortowica
    Puszka kajmaku
    3 obrane i drobno pokrojone jabłka
    Lody waniliowe

Karmelowe cisto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jaja, olej, mleko i aromat waniliowy. W małym garnuszku roztop masło i połącz je z kajmakiem. Mieszaj aż się zagotuje. Wlej go bezpośrednio do formy, ułóż jabłka i na wierzch dodaj warstwę ciasta. Piecz 25 minut.
    Gdy forma ostygnie połóż na niej duży talerz i obróć ją do góry nogami. Zrób to szybkim, zdecydowanym ruchem. Poklep formę, by upewnić się, że ciasto się odkleiło. Pokrój i podawaj z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy