Karmelizowane śliwki

4.5 (195 ocen)

  • Łatwy

Śliwki doskonale nadają się do deserów czy ciast lub jedzenia prosto ze słoiczka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 0.5 kilograma
    - jabłka (duże i ładne): 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 0.5 szklanki
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - cytryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Karmelizowane śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmelizowane śliwki 1. Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę, ze śliwek usunąć pestki każdą przepołowić.
  • karmelizowane śliwki 2. Na patelni rozpuścić cukier z wodą, dodać do tego startą skórkę z cytryny i imbir po wymieszaniu dodać śliwki razem z jabłkami, wymieszać i smażyć wszystko kilka minut, ale tylko do momentu, aż owoce się zeszklą.
  • karmelizowane śliwki 3. Gorące owoce przełożyć do wyparzonych słoiczków do każdego dołożyć po dwa plasterki cytryny i zalać gorącym syropem (owoce puszczą sok więc jest odpowiednia ilość płynu), szybko zakręcić i odstawić do wystudzenia.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

karmelizowane gruszki

To może cię zainteresować