Karmelizowane gruszki

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Pyszny słodki deser

  • 30 min

Składniki:

  • 2 gruszki
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru brązowego
    sok z 1/2 pomarańcza
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmelizowane gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy cukier wraz z miodem. Teraz kładziemy gruszki, wycięciem do dołu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z pomarańcza. Delikatnie zmniejszamy ogień, przewracamy gruszki i tak cały czas do momentu zredukowania płynu. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gruszki ukadamy na talerzu i polewamy wytworzonym karmelem. Niebo w gębie i palce lizać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować