Karmelizowane ciasteczka owiane

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasteczka owsiane w moim domu pojawiały się od prawie zawsze, ponieważ są jednym z ulubionych deserów mojej babci, a to jest jedna z moich wersji babcinego przepisu.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2-3 łyżeczki oleju
    1 i 1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża łyżka oleju kokosowego
    ok. 30 g wiórków kokosowych
    ok. 30 g zmiażdżonych orzechów włoskich i laskowych
    ok. 20 g rodzynek
    2 łyżeczki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciasteczka owsiane

Karmelizowane ciasteczka owiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, gdy cały się roztopi wysypujemy na niego płatki owsiane z cukrem, i mieszamy tak długo aż cukier się nie skarmelizuje a płatki nie staną się brązowe. Gdy tak się stanie dosypujemy na patelnię mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę mieszamy, następnie dodajemy wodę z 2 łyżeczkami oleju i mieszamy na patelni jeszcze przez chwilę dopóki się nie połączą. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy siemię lniane, wiórki, orzechy, rodzynki i dokładnie mieszamy, aż masa nie połączy się w całość.
  • 2. Z powstałej masy formujemy ciasteczka i wykładamy na blasze do pieczenia. Gotowe ciastka wkładamy do rozgrzanego do 170°C na ok. 30-40 minut, aż będą brązowe, i chrupkie z zewnątrz.

Porady

Podczas formowania ciasteczek warto uważać na to, żeby rodzynki zostały w środku, a nie znajdowały się na wierzchu, ponieważ wtedy bardzo nieładnie pęcznieją. W trakcie pieczenia warto chociaż raz obrócić je na drugą stronę, aby równo się piekły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować