Karmelizowana gruszka z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na karmelizowaną gruszkę z kaszą jeczmienną i gożdzikami jest pochwałą prostoty. Kasz w tym deserze zyskuje zupełnie nowy smak, orzechowo-maślany i ta słodycz...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kasza jęczmienna wiejska: 50 gramów
    - gruszka Konferencja: 1 sztuka
    - cukier muscovado (lub miód naturalny): 2 łyżeczki
    - masło: 2 łyżki
    - goździki: 3 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki

Karmelizowana gruszka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotowaćw osolonej wodzie ( 15 minut).
  • 2. Gruszkę umyć, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ gruszki odłożyć na talerzyk.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gożdziki,wsypać cukier muscovado, karmelizować gruszki wraz z miąższem. Powinny lekko zmięknąć.
  • karmelizowane gruszki z kaszą 4. Gruszki przełożyć na talerzyki, wypełnić kaszą, na wierzchu ułożyć kawałki karmelizowanego miąższu. Polać słodkim sosem, który powstał podczas karmelizowania.
  • 5. Rada: gruszka z kaszą doskonała także na śniadanie. Jedzmy kasze,jedzmy owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy