Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

4.49 (156 ocen)

  • 30 min

Bardzo słodki deser wymyślony z tego co było pod ręką.

  • 30 min

Składniki:

  • puszka ananasa w syropie (krążki)
    2-3 łyżki masła lub margaryny
    4-5 łyżek cukru
    dowolne lody ( u mnie waniliowe)
    śmietana kremówka 30 % ( 1 szklanka )
    cukier puder do smaku
    4 kostki dowolnej czekolady ( u mnie biała )
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Bita śmietana Karmel

Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa odsączyć dokładnie z zalewy.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło dodać cukier ,jak się zrumieni smażyć na nim krążki ananasa z obu stron po kilka chwil.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
  • 4. Na talerz nakładamy krążki ananasa, porcje lodów i bitej śmietany.Posypujemy startą czekoladą.Od razu podajemy.

Porady

Należy uważać żeby cukier zbyt mocno się nie zrumienił,bo będzie gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować