Karkówka pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy mieszamy.
Karkówkę pokrojoną w plastry obtaczamy w przyprawach i pozostawiamy pod przykryciem no około 1 godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut w 190 stopniach.
Pieczarki myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski i razem z pieczarkami przesmażamy na oleju.
Majonez mieszamy z ketchupem.
Po upieczeniu wyjmujemy karkówkę i smarujemy sosem ketchupowo- majonezowym i na sos wykładamy warzywa. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do czasu, aż ser się roztopi.
Porady
Karkówkę podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniakami.
Komentarze