Karkówka pod warzywami

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mięso staje się delikatne i wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg. karkówki
    4 łyzki ketchupu
    4 łyżki majonezu
    1 papryka
    2 cebule
    30 dag. pieczarek
    25 dag sera żółtego
    4 łyżeczki przyprawy da karkówki
    4 łyżeczki majeranku
    4 łyżeczki czosnku granulowanego
    4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy mieszamy.
    Karkówkę pokrojoną w plastry obtaczamy w przyprawach i pozostawiamy pod przykryciem no około 1 godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut w 190 stopniach.
    Pieczarki myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski i razem z pieczarkami przesmażamy na oleju.
    Majonez mieszamy z ketchupem.
    Po upieczeniu wyjmujemy karkówkę i smarujemy sosem ketchupowo- majonezowym i na sos wykładamy warzywa. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do czasu, aż ser się roztopi.

Porady

Karkówkę podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować