KARKÓWKA PIECZONA Z PAPRYKĄ I CEBULĄ

4.47 (148 ocen)

Rozpływająca się karkówka z rozgrzewającą papryką i smaczną cebulką. W sam raz na zimne dni :)

Składniki:

  • karkówka wieprzowa ok. 1 kg.
    papryka czerwona 2 duże szt.
    cebula 3 szt.
    majeranek 1 łyżka
    papryka słodka mielona 2 kopiaste łyżki
    chili 1/2 łyżeczki
    sól 1 łyżka
    pieprz 1/2 łyżeczki
    olej 2-3 łyżki

Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć przyprawami tj. papryka, sól, pieprz, chili i majeranek. Dodać olej. Wymieszać i wstawić do lodówki na jedną noc.
  • 2. Paprykę i cebulę obrać. Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w piórka.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę karkówki. Na to połowa cebuli i papryki. Przykryć resztą karkówki i ponownie ułożyć paprykę i cebulę. Lekko polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 1.5 h. w zamkniętym naczyniu. 20 min. przed końcem ściągnąć pokrywę.

Porady

Danie fajnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować