Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami.
2.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości.
3.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
4.Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.
5.
5.W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.
6.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego.
7.Pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze