Karkówka na ostro z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.
Umyte i osuszone mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty i kroimy w paseczki.Przekładamy do miski.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekaną papryczkę chili,imbir,sos sojowy,sól,pieprz i dwie łyżki oleju.Całość mieszamy,przykrywamy i marynujemy minimum 1 godzinę.
Na rozgrzany olej przekładamy zawartość miski,dodajemy grzyby/mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie odkrywamy i przesmażamy (mieszając) do odparowania płynu i gotowe.
Podajemy np. z ryżem posypane natką pietruszki
Smacznego :-)
Komentarze