Karkówka na ostro z grzybami mun

0 (0 ocen)

Dobre bo ostre ;)

Składniki:

  • 3 cienkie plastry karkówki
    10g grzybów mun
    1 średnia czerwona papryczka chili
    1 duża cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka imbiru
    1 płaska łyżeczka papryki czerwonej w proszku
    7-8 łyżek sosu sojowego ciemnego
    sól,pieprz (wg.uznania)
    posiekana natka pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na ostro z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.

    Umyte i osuszone mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty i kroimy w paseczki.Przekładamy do miski.
    Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekaną papryczkę chili,imbir,sos sojowy,sól,pieprz i dwie łyżki oleju.Całość mieszamy,przykrywamy i marynujemy minimum 1 godzinę.

    Na rozgrzany olej przekładamy zawartość miski,dodajemy grzyby/mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie odkrywamy i przesmażamy (mieszając) do odparowania płynu i gotowe.
    Podajemy np. z ryżem posypane natką pietruszki
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Karkówka Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować