Karkówka duszona w cebuli

4.5 (166 ocen)

Mięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna.

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki (ok. 1 kg)
    9 dużych białych cebuli
    Przyprawa do karkówki
    2 jajka
    Bułka tarta
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    300 ml wody
    2 kostki wołowe
    Ostra czerwona papryka
    Słodka czerwona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni.
    Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut.
    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować