Karkówka z suszonymi grzybami

4.5 (189 ocen)

Tak przygotowaną karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest szybka w przygotowaniu, soczysta i aromatyczna!! Polecam wszystkim lubiącym aromat suszonych grzybów i lubiących treściwe dania!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg karkówki,
    • 1 cebula lub dwie mniejsze,
    • Garść suszonych grzybów,
    • Gałązka lubczyku,
    • 2-3 liście laurowe,
    • Sól do smaku,
    • 3 gałązki natki pietruszki,
    • 1 gałązka rozmarynu,
    • Ostra papryka,
    • Pieprz do smaku,
    • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron do marynaty,
    • Około 2 szklanki wody,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso z dodatkami 1. Karkówkę płuczemy i osuszamy.
    Tak przygotowaną dzielimy na plastry o grubości około 1 -1,5cm. Pokrojoną karkówkę przekładamy do miski lub garnka i dodajemy do niej przyprawy- sól, pieprz, paprykę, pokrojony lubczyki, rozmaryn, pietruszkę, liście laurowe. Następnie wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy do chłodu na około 5-6 godzin.
  • grzyby 2. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą.
  • dodatek grzybów 3. Gotowe mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy do zrumienienia.
    Między czasie cebulę kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa. Smażymy całość około 5 minut. Po tym czasie do karkówki dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
    Całość przykrywamy i dusimy do miękkości. Gotowe mięso powinno być miękkie, a sos powinien się zagęścić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować