Karkówka z pieca z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zaletą tej potrawy jest fakt, że może być podana tak na specjalne okazje jak i na co dzień. Mięso po wystudzeniu świetnie nadaje się do kanapek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    3/4 kg ziemniaków
    2 łyżki smalcu
    6 ząbków czosnku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Karkówka z pieca z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć ściereczką. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Karkówkę natrzeć solą i czosnkiem. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć. Na patelni rozgrzać połowę smalcu. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć do wysmarowanego resztą smalcu żaroodpornego naczynia. Polać sosem od smażenia. Posypać po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki umyć pokroić na ósemki, posolić i ułożyć dookoła mięsa. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem i ewentualnie odrobiną wody. W początkowej fazie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie folią aluminiową (na ok. 30 min), a dopiero potem dopiec już bez folii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować