Karkówka aromatyczna za sprawą ziół i topinambura. Pokochałam go za jego smak. Pieczony jest bardzo dobry. Polecam podawać go z mięsem zamiast ziemniaków.
Karkówka z pieczarkami i topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroję na plastry, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, oliwę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn i dokładnie mieszam żeby mięso połączyło się z marynatą. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na dobę, może być krócej albo dłużej.
2.Topinambur skrobię jak młode ziemniaki, dokładnie myję i wkładam na chwilę do wody z odrobiną octu żeby nie ściemniał. Wyjmuję z wody i dodaję do karkówki.
3.Mięso Przekładam do brytfanny. Wstawiam do piekarnika temp 180-200 stopni na godzinę. W międzyczasie pieczenia podlewam mięso wodą. Pieczarki kroję w plastry i przesmażam na oleju.Doprawiam, solą, pieprzem i podaję z karkówką i topinamburem.
Komentarze