PIECZONA KARKÓWKA NADZIEWANA CEBULKĄ NA KAPUŚCIE

4.99 (163 ocen)

  • 60 min

Soczyste mięsko na kapustce z grzybami,idealne an niedzelny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    1/2 kg kiszonej kapusty
    garść suszonych grzybów
    pieprz,przyprawa do karkówki
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka nadziewana cebulką na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczymy 1. Grzyby zalewamy wodą,moczymy przez noc.Na drugi dzień przemywamy grzyby,zalewamy świeżą woda,gotujemy ok pół godziny.Po tym czasie studzimy,kroimy grzyby na mniejsze kawaleczki.
  • przyprawiamy 2. Karkówkę solimy,posypujemy obficie czosnkiem,pieprzem,przyprawą do karkówki.odstawiamy na noc do lodówki.Na drugi dzien z jednej strony w karkówce nacinany kieszenie co 2-3 cm.W każdą kieszeń wkładamy plaster cebuli.
  • karkówka 3. Kapuste płuczemy zeby nie była tak kwaśna(po pieczeniu bedzie zawsze kwasniejsza niż surowa).Dodajemy do niej pokrojone grzybki.Układamy czesc na dno naczynia żarodopornego,wukładamy na nia karkówkę,pobokach wykładamy resztę kapusty.Pieczemy ok.2 godzinw 200 st,pod przykryciem.
  • karkówka 4. .Podajemy pokrojoną w plastry na kapuscie z ziemniaczkami zapiekanymi z rozmarynem.

Porady

Dla urozmaicenia mozna wkieszonki włożyć tez po plasterku ananasa.Danie zyska fajny słodkawy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować