KARKÓWKA Z AROMATYCZNYM SMAROWIDŁEM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 7 osób

Można ją jeść jako dodatek do pieczywa lub jako mięso do zalania galaretą.Dobra również na ciepło,polana wytworzonym sosem z pieczenia.Taką roladę możemy śmiało podać na niedzielno -świąteczny stół. Bardzo smaczna i aromatyczna pieczeń o lekko kwaśno słodkawym smaku.

  • 60 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 1 karkówka chuda wieprzowa ok.1,5 kg
    16 szt.moreli suszonych
    sól,pieprz,ciemny sos sojowy TA TAO

    SKŁADNIKI NA SMAROWIDŁO

    1 cebula czerwona średnia
    2 duże ząbki czosnku
    1 gruszka
    8 dkg.śliwki suszonej kalifornijskiej
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 łyżka startego imbiru świeżego
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cynamonu do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z aromatycznym smarowidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 1. Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Przeciąć wzdłuż na trzy części nie docinając do końca by otrzymać duży płat mięsa.Rozbić lekko,natrzeć solą,pieprzem,wewnętrzną część posmarować niewielką ilością sosu sojowego.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 2. Przygotować smarowidło jeśli nie mamy go w słoiczku.
    Czosnek,cebulę,gruszkę obrać i pokroić w kostkę.Śliwki pokroić w zapałkę.Na patelni rozgrzać masło włożyć cebulę,czosnek,śliwki oraz imbir i chwilę smażyć.Wsypać gruszkę i smażyć do czasu odparowania soków.Zalać gorącą wodą i dusić do czasu rozgotowania się warzyw i owoców i odparowania wody.Wsypać imbir,miód,oraz sok z cytryny,przyprawić do smaku przyprawami i smażyć jeszcze chwilę.Przestudzić . Przestudzoną masę rozdrobnić blenderem na jednolitą,gładką masę. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/aromatyczne-smarowidlo-do-pieczeni-8
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 3. Zwinąć,włożyć do woreczka foliowego i wstawić na 30 min.do lodówki.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 4. Rozwinąć mięso,posmarować na 3/4 powierzchni smarowidłem,ułożyć w dwóch rzędach morele.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 5. Całość zwinąć dość ciasno w roladę.Zawinąć w papier do pieczenia i obwiązać bawełnianą nicią
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 6. .Na blaszkę wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przygotowaną roladę.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec 30 min.Roladę odwrócić i ponownie piec 30 min.Czynność powtórzyć i piec jeszcze roladę po 15 min.z każdej strony.Przestudzić zawiniętą w papierze.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 8. Po przestudzeniu rozwinąć.Kroić w/g uznania.
  • karkówka z aromatycznym smarowidłem 9. Można ułożyć na ozdobionym półmisku i część pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować