Karkówka z ananasem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Karkówkę kroimy na równe plastry, dokładnie marynując w przyprawie. Gotowe lekko podsmażamy na patelni tak, aby w środku były jeszcze surowe.
2. Do małego garnka wkładamy kapustę, zalewając niewielką ilością wody. Dodajemy 2 łyżki cukru, 1/4 oleju i dusimy około 20 minut.
3. Podsmażone plastry mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu, każdy kawałek przykrywamy plastrem ananasa i podduszoną kapustą.
4. Do kubeczka wrzucamy 2 kostki rosołowe, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy.
5. Gotowym "rosołem" i sokiem z puszki ananasa zalewamy całe danie, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Porady
* Podczas pieczenia, warto przykryć naczynie folią aluminiową, aby nie spalić kapusty.
* Gotowe danie polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Komentarze