Przepyszny sposób na soczystą, aromatyczną karkówkę, która zadowoliła podniebienia wszystkich moich gości. Podczas pieczenia z zup wytwarza się aromatyczny sosik. Kolejna wersja obiadu, który ''robi się sam'' :)
Składniki:
1-1,5 kg karkówki
1 duża cebula
garść suszonych grzybów- wcześniej namoczonych i ugotowanych (można pominąć całkowicie)
opakowanie zupy cebulowej francuskiej
opakowanie zupy borowikowej
150 ml kwaśnej śmietany np 12%
sól
pieprz
suszone płatki czosnku
ulubione zioła- u mnie liście kolendry, natka pietruszki, majeranek
Karkówka w zupach (cebulowej i borowikowej) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
2.Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.
3.Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Komentarze