Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite mięso, właśnie pieczone a raczej gotowane w soku. Po upieczeniu jest soczyste i dużo lepsze niż typowo pieczone. Wbrew pozorom mięso nie przypomina smaku soku. Jest wspaniałe.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,3 -1,5 kg karczku
    1 litr soku pomarańczowo-jabłkowego
    2 czubate łyżki przypraw(sól kamienna, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, czosnek mielony, tymianek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie - wszystko wymieszać, rozetrzeć)+1 łyżka soli do moczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli, zostawić tak na 1 godzinę. Następnie mięso odcedzić, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić tak mięso na około 6 godzin. Potem mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sokiem. Całość piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni od chwili zagotowania się soku bez przykrycia. W czasie pieczenia mięso przewracać. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy mięso jest upieczone. Mięso zostawić na około 5 minut w gorącym soku, następnie wyjąć na półmisek. Wystudzić, przed podaniem udekorować plasterkami pomarańczy i jabłek oraz listkami świeżej bazylii.

Porady

1. Zamiast soku pomarańczowo-jabłkowego można użyć soku żurawinowo-jabłkowego, też będzie wyśmienity smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować