Karczek duszony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marchew i por – czyścimy, obieramy i kroimy.
W małej miseczce robimy mieszankę przypraw ( bez ziela angielskiego i liścia laurowego).
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim lekko roztłuczone plastry karczku. Gdy są zrumienione, podlewamy je wodą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi, dusimy aż woda wywrze. Przewracamy na drugą stronę i ponownie podlewamy wodą, posypujemy tymi samymi przyprawami i dodajemy wino. Całość podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, marchew, por i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie, czyli około 45- 60 minut. Na koniec wyjmujemy karczek, a z wywaru robimy sos dodając rozrobioną śmietanę, mąkę i musztardę.
Komentarze