Karczek na kanapki (domowa wędlina)

4.49 (154 ocen)

  • 2 godz.

Tak przyrządzona karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że nastrzykujemy mięso woda z przyprawami... woda wyparuje, a smak pozostanie i do tego mięso jest bardziej soczyste

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg karkówki bez kości
    główka czosnku
    2 cebule
    3 łyżki majeranku
    sól, pieprz, słodka papryka w proszku
    Solanka:
    1 l wody
    10 g soli peklowej
    1 łyżka cukru
    2 łyżki maggi
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Karczek na kanapki (domowa wędlina) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miski lub żaroodpornego naczynia , nakłuwamy nożem i w każde zagłębienie wkładamy ząbek czosnku
  • 2. Solanka: Wszystkie składniki razem mieszamy. Powstałą solanką nastrzykujemy mięso strzykawką, zaś pozostały płyn wlewamy do karkówki, aby się w nim moczyła. Pozostawiamy tak mięso na 24 h. w lodówce
  • 3. Po upływie doby wyjmujemy mięso z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę z każdej strony oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • karczek na kanapki 4. Mięso przekładamy na blachę do pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem
  • 5. Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować