Karczek na miodzie pitnym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Alkohol lubi się z mięsami, a w tym wydaniu to już prawdziwa miłość.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg w miarę chudego karczku
    Kilka wędzonych śliwek

    Marynata:
    150ml miodu pitnego – trójniaka
    5 łyżek octu balsamicznego
    4 -5 łyżek oleju
    Po ½ łyżeczki: majeranku, estragonu, tymianku, oregano i bazylii
    ¼ łyżeczki mielonego pieprzu może być ziołowy
    1 płaska łyżeczka soli

Karczek na miodzie pitnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą w misce. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, w kilku miejscach za pomocą ostrego szpikulca zrobić kilka dziurek. Mięso natrzeć marynatą i razem z nią i śliwkami włożyć do rękawa do pieczenia, marynować przynajmniej dobę. Po tym czasie mięso piec ok. 60 – 70 minut w 160 stopniach z funkcją termo obiegu.

Porady

Mięso można podawać zarówno na ciepło z ziemniakami i surówką jak i na zimno jako wędlina do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy