Kartoflarz – babka podlaska

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Niedawno przeszłam na wcześniejszą emeryturę. Teraz zajmuję się domem i 5-osobową rodziną. Ile osób, tyle smaków – każdy preferuje coś innego. Tą babką jednak zajadamy się wszyscy bez wyjątku.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 25 dag mielonego mięsa
    ● bułka
    ● 1-2 cebule
    ● jajko
    ● sól
    ● 2-3 ziarenka ziela ang.
    ● łyżka majeranku
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● tarta bułka i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflarz – babka podlaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy
    jak na placki. Zlewamy sok.Dodajemy startą cebulę, namoczoną
    bułkę, mięso, jajko, przyprawy
    i mieszamy.
  • 2. Masę przekładamy do wąskiej
    formy. Pieczemy 60-80 minut
    w 180-200 °C.

Porady

Przed zapieczeniem na wierzch możemy położyć plastry wędzonego lub surowego boczku i polać oliwą. Babkę podajemy z kiszoną lub zasmażaną kapustą albo sosem pieczeniowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować