Kartoflanka berlińska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis z pobytu w Niemczech przywiozła moja siostra. Ta zupa przyjęła się też od razu w mojej kuchni.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 20 dag wędzonego boczku ze skórą
    ● 2-3 cebule
    ● łyżka majeranku
    ● marchewka
    ● kawałek selera
    ● por
    ● 4-5 szkl. bulionu
    ● łyżka oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● natka pietruszki

Kartoflanka berlińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w kostkę cebule
    szklimy na oleju. Dodajemy
    pokrojone w kostkę ziemniaki,
    chwilę smażymy i przekładamy
    do garnka.
  • 2. Dodajemy skórę z boczku
    oraz pozostałe umyte i pokrojone
    w kostkę warzywa. Wlewamy
    gorący bulion, zagotowujemy.
    Dodajemy majeranek
    i gotujemy 30 minut na małym
    ogniu.
  • 3. Skórę z boczku wyjmujemy,
    zupę studzimy i miksujemy.
    Drobno pokrojony boczek
    rumienimy, dodajemy do zupy.
    Doprawiamy. Podajemy
    z grzankami z bułki, posypujemy
    natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy