Kartoflanka ze szczawiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosta i szybka zupka z przewagą ziemniaków. Przepis pochodzi z babcinego notatnika.

  • 15 min

Składniki:

  • 5-6 sporej wielkości ziemniaki
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    4-5 szklanek bulionu (może być z kostki)
    2/3 szklanki szczawiu
    sól
    1/4 szklanki śmietany do zabielenia

Kartoflanka ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka ze szczawiem 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Do wrzącego bulionu wrzucić marchewkę krojoną w kostkę, cebulę podsmażoną na odrobinie oleju, korzeń pietruszki. Chwilę gotować.
  • 3. Dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
    Na 5 min przed końcem gotowania dodać posiekany szczaw (może być ze słoiczka). Posolić do smaku, zabielić śmietaną.

Porady

Im więcej ziemniaków, tym lepsza zupa.

Komentarze

Podobne przepisy