25 dag sera żółtego,startego
15 dag ulubionej szynki pokrojonej w kostkę lub niewielkie paseczki,u mnie drobiowa
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki mąki
sól,pieprz
1 l bulionu z kurczaka,ale może być warzywny
1 posiekana w piórka cebula
ok 60 g selera posiekany w kostkę
ok 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
natka pietruszki posiekana ok pół pęczka
1 szklanka wody
Kartoflanka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włóż seler,ziemniaki i cebulę,dolej bulionu i wody. Wsyp natkę pietruszki,i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj do miękkości warzyw,
2.W miseczce wymieszaj mleko z mąką i wlej do gotującej się zupy. Do zupy dodaj wędlinę,przemieszaj. Po czym dodaj ok 3/4 sera i gotuj aż ser się całkiem rozpuści.
Zupę przelej do miseczek i posyp pozostałym serem.
Komentarze