Ciekawego smaku nadają jej dobre jakościowo kabanosy, zaś aromatu czosnek, kminek i lubczyk
Składniki:
50 dag ziemniaków – waga po obraniu
2 łyżki klarowanego masła
mała marchew
mała pietruszka
kawałek bulwy selera
1-2 ząbki czosnku
kminek mielony (może być cały)
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
suszony lubczyk
sól
pieprz
mała cebula
10 dag kabanosów drobiowych + odrobina klarowanego masła
bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem
Kartoflanka z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty.
Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny.
Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać.
Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Gotować razem do miękkości warzyw.
Swoją porcję (na zdjęciu) posypałam siekanymi listkami selera naciowego.
Komentarze