Kartoflanka z kabanosami

4.51 (175 ocen)

Ciekawego smaku nadają jej dobre jakościowo kabanosy, zaś aromatu czosnek, kminek i lubczyk

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków – waga po obraniu
    2 łyżki klarowanego masła
    mała marchew
    mała pietruszka
    kawałek bulwy selera
    1-2 ząbki czosnku
    kminek mielony (może być cały)
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    suszony lubczyk
    sól
    pieprz
    mała cebula
    10 dag kabanosów drobiowych + odrobina klarowanego masła
    bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem
Wystaw ocenę:

4.51 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Kartoflanka z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki.
    W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty.
    Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny.
    Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu.
    W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić.
    Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać.
    Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
    Gotować razem do miękkości warzyw.
    Swoją porcję (na zdjęciu) posypałam siekanymi listkami selera naciowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować