Kartofelki marcepanowe(śląskie maszkiety)

4.48 (196 ocen)

Kartofelki marcepanowe przypominają w smaku marcepan, a są zrobione... no właśnie z ziemniaków i cukru pudru:)Ulubione śląskie maszkiety,swoją nazwę zawdzięczają nie tyle składnikom z których są zrobione,co wyglądowi-przypominają małe ziemniaczki.

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
    500 g cukru pudru (ewentualnie trochę więcej do wgniatania)
    aromat migdałowy (parę kropli do smaku)
    kakao do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kartofelki marcepanowe(śląskie maszkiety) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotujmy jednego dużego ziemniaka - studzimy, Potem przeciskamy przez praskę, dodajemy cukier puder, olejek migdałowy lub rumowy - na początku ciasto zrobi się nam wręcz lejące. Dodajemy więcej cukru pudru masa zrobi się zwarta (masę wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut) po wyciągnięciu formujemy kulki,obtaczamy w kakao, odstawiamy na 2 godziny aby nam "wyschły" i możemy jeść:) Nie wkładajcie ich do lodówki, najlepiej jak, kulki będą pozostawione każda osobno, nie posklejają nam się. Najlepsze są następnego dnia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować