1.Mięso mielimy razem z obraną cebulą. Dodajemy majeranek, sól i pieprz i dokładnie łączymy.
2.Połowę ziemniaków obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Ostudzone przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.
3.Drugą połowę ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy wodę. Starte ziemniaki dodajemy do ugotowanych, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, startą na małych oczkach cebulę oraz sól i pieprz. Zagniatamy jednolite ciasto.
4.Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulę i spłaszczamy w dłoni. Układamy obfitą ilość farszu.
5.Zlepiamy kartacze. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze