Kartacze

4.5 (148 ocen)

  • Średni

Taka większa pyza, ale za to jaka pycha.

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 3 kilogramy
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - łopatka bez kości: 1 kilogram
    - pieprz: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek surowy paski: 250 gramów
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 ziemniaków ugotować.
    Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę.
  • 2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok do naczynia. I wybrać krochmal.
  • 3. Wymieszać jedne i drugie ziemniaki razem. Dodać krochmal. Posolić.
  • 4. Wyrobić ciasto. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • 5. Mięso zmielić i przygotować tak, jak na kotlety mielone. Dodać startą cebulę, sól, pieprz, szczyptę roztartego majeranku, jajko. Farsz wyrobić na gładką masę.
  • 6. Z ciasta formować kartacze wielkości dłoni, nadziewać farszem.
  • 7. Gotować w lekko osolonej wodzie,około 30 minut.
  • 8. Boczek przesmażyć na skwarki. Cebulę zeszklić.
  • 9. Ugotowane kartacze wyłożyć na talerz. polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować