kartacze

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sam smak Suwalszczyzny. "Nie mylta jech tez z pyzamy. Kartac to musi byc na podobie takiej kuli, co do kolubryny Śweda jo wsadzali... Chto sieboi i słonego, i tłustego, i mięsa, i bulwy-niechaj pije rusolik i soli z chudej kukoski, takiej co lo same reby." [http://dawna-suwalszczyzna.com.pl]

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków,
    0,5 kg ziemniaków ugotowanych,
    0,5 kg mięsa wieprzowego,
    0,5 kg mięsa drobiowego,
    gruby plaster boczku (ze 3-4 cm),
    2 cebule,
    majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Najlepiej na maszynie do ziemniaków. (U mnie w domu stoi taka, jeszcze produkcji radzieckiej.) Ze startych ziemniaków trzeba odcisnąć wodę, najlepiej w pieluszce tetrowej, lniana ściereczka od biedy też by się nadawała. Masę przełożyć do wielkiej miski, dodać ugotowane ziemniaki i krochmal, który został z wyciskania. Całość wymieszać i posolić.
  • 2. Mięso zmielić, posolić, oprószyć pieprzem i dodać dużo majeranku (ok. 2 łyżek stołowych). Zetrzeć jedną cebulę i wymieszać razem z mięsem.
  • 3. Zagotować w dużym garnku wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Z masy ziemniaczanej uformować duży placek wielkości dłoni, na środek włożyć kulkę z mięsa i zalepić brzegi, tworząc podłużne kule. Identycznie jak na pyzy, tylko że znacznie większe. Kartacze wrzucić do wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu około godziny.
  • 4. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić na małe kawałeczki boczek i usmażyć. Gotową zasmażką polać kartacze.

Porady

1. Pozostałe kartacze z obiadu wyjąć z zupy i wstawić do lodówki. Następnego dnia pokroić w grube plastry i odsmażyć. Równie pyszne. 2. Kartacze nie potrzebują żadnych wymyślnych przypraw. Nie należy tylko żałować majeranku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować